Desi sunt niste copaci impunatori, castanii fac niste fructe micute despre care cu greu se poate crede ca au atatea proprietati precum cele despre care urmeaza sa aflati. Binecunoscutele castane nu au numai proprietati extraordinare nutritive ci si medicale! Aceste proprietati au fost descoperite pentru prima data de catre turci, care isi hraneau caii cu castane, iar surprinzator, caii bolnavi se insanatoseau inexplicabil. Crezand ca au puteri vindecatoare, oamenii au inceput deasemenea sa le consume ignorand faptul ca o castana nu are puteri magice ci doar amidon, o substanta foarte hranitoare pentru organism. Datorita continutului de amidon, antioxidanti si vitamine, ele pot actiona ca si supliment nutritiv alaturi de nuci si alune ce completeaza regimul alimentar, cu succes fie ca tineti sau nu o dieta. Mancand cateva castane, foamea se va diminua iar organismul va fi hranit cu ce are nevoie, fara sa mai fie nevoie apoi de portii mari de mancare pentru a va satura. Pe langa substatele deja mentionate, castanele contin si substante antiinflamatoare (sponozide) ce ajuta la ameliorarea varicelor, inlaturand in numai cateva zile durerile si umflaturile.
Castanele ajuta si la reumatism, dar nu folosite la modul magic, cum se spunea in batrani ca purtatul unei castane in buzunarul hainei alunga problemele raumatice. Ele ajuta intr-adevar dar cu conditia de a fi folosite in urmatorul fel: se fierb 30 de castane in 5 litri de apa, iar cand apa a scazut la jumatate se toarna in cada de baie alaturi de apa fierbinte, in care urmeaza sa stati cateva minute. Pentru a beneficia din plin de ceea ce contin castanle, le puteti consuma in mod regulat sub diferite forme, in functie de gusturi: fierte, prajite, coapte sau adaugate in diverse creme. Avand un gust placut nu va fi un chin consumul castenelor iar beneficiile pe care ele il vor aduce organismului se vor simti in numai cateva zile. Si pentru ca cele mai des consumate sunt castanele coapte, iata cum sa procedati pentru a le coace rapid si corect: Se cresteaza castanele pe lateral, nu foarte adanc; Se aseaza pe o suprafata antiaderenta si se pun la foc, acoperite cu un capac, timp de cinci minute apoi se intorc urmand inca cinci minute de coacere cu capacul pus. Daca le gatiti la cuptor va dura mai mult si va trebui sa le stropiti des cu apa pentru a nu se usca. Cand le scoateti din tigaie, lasati-le putin pe un servetel umezit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu