Cum ne alegem Telefonul Mobil



De obicei fetele sunt mai mult interesate de un look mai special, de culoarea preferata sau sunt influentate de anturaj sau moda in alegerea telefonului mobil. Nu de multe ori am asistat la discutii intre vanzatoare si cumparatoare si, surprinzator sau nu, niciuna nu era mai bine informata. Datoria celor din magazine este sa cunoasca in detaliu ceea ce vand si datoria cumparatorului este de a se informa inainte. Internetul ne vine in ajutor, eu ma uit mereu pe Gsmarena.com, unde sunt toate detaliile de care as avea nevoie, poze reale, review-uri, noutati si coming soon, puteti face comparatii intre doua sau trei telefoane si un lucru folositor sunt comentariile utilizatorilor la fiecare telefon in parte pentru ca iti poti face o parere reala despre performantele sau bug-urile lor. Sa fii in pas cu tehnologia este costisitor, mai ales ca noutatile apar una dupa alta. Cateodata nu sunt neaparat upgrade-uri, ci alte versiuni la fel sau chiar poate mai putin performante, prezentate sub o forma mai atractiva. Un prim lucru de care trebuie sa tii seama este faptul ca un telefon are o durata de utilizare medie de 4-5 ani, iar marea majoritate isi schimba telefonul chiar anual. 

Daca nu te plictisesti de el si nu iti place sa il schimbi des sau sa ai ultimul model, atunci trebuie sa gandesti din timp investita. Sa inspectezi piata, modelele disponibile si preturile. Cand ai o idee despre ce anume iti doresti, trebuie sa te gandesti la buget. Daca nu ai toti banii disponibili, nu iti cumpara ceva mai ieftin pentru ca in majoritatea cazurilor o sa iti para rau, sau cel putin o spun eu din propria experienta. Cand iti achizitonezi un telefon ar trebui sa stii dinainte urmatoarele lucruri, sau pe cele care te intereseaza: Ce sistem de operare/procesor are (daca are). Sistemele de operare nu sunt un must, ele iti permit sa instalezi mult mai multe programe folositoare insa si fara ele poti instala orice de pe getjar.com. Am incercat toate OS-urile in afara de windows mobile si momentan cel mai stabil si usor de folosit mi se pare Android. Daca as fi raspuns acum o luna de zile, as fi spus ca pe cel de la Blackberry nu-l intrece nimeni, ce-i drept OS6 este de vis insa se gaseste doar pe telefoane high-end, in schimb OS5 sau downgrade-uri mi se par un pic greoaie si cu lag-uri.

Sistemele de operare pe care le gasiti pe telefoane in acest moment sunt: Android from Google Inc. BlackBerry OS from RIM. Symbian OS from Nokia and Accenture. iOS from Apple Inc. Windows Phone from Microsoft. webOS from HP. Daca are radio sau nu. Eu prefer sa aiba radio si majoritatea telefoanelor in ziua de azi au, mai putin Blackberry insa poti downloada un program din App World care se numeste TuneIT, doar ca poate functiona doar daca ai un plan de internet activ sau WI FI. Daca are card slot sau nu. Si aici pot spune acelasi lucru, majoritatea au spatiu pentru cardul de memorie, sau in ultima instanta o memorie interna destul de mare. Majoritatea telefoanelor vechi nu au nici una nici alta, asa ca va fi imposibil sa instati programe sau jocuri. Daca are WI-FI sau nu. Internetul wireless este necesar atunci cand nu aveti internet platit pe telefon sau este limitat la 50 sau chiar 500mb. Pentru a vedea cateva pagini de net pe zi, 50MB sunt suficienti, insa pentru a downloada muzica, programe, jocuri sau youtube se vor consuma imediat, de aceea cand prindeti o retea wireless va puteti conecta si downloada nelimitat. In functie de preferintele personale, puteti alege intre tastatura normala, querty, touch screen, sau touch and type. Eu personal prefer querty cu touch, cum are de exemplu HTC ChaCha sau Blackberry Torch.